Image
Image
De woonvoorziening is er in principe voor altijd, ook als de eigen ouders er niet meer zijn.

Stichting wonen met autisme

Onze stichting is een initiatief van een groep ouders van volwassen kinderen met autisme en een normaal tot hoog IQ. We werken aan de realisatie van een voorziening waar wonen, werken, begeleiding en sociaal maatschappelijk ondernemen samenkomen.

Als ouders hebben wij gemeenschappelijk dat wij voor ons kind een fijne woon- en werkomgeving willen realiseren. De woonvoorziening is er in principe voor altijd, ook als de eigen ouders er niet meer zijn. De stichting besteedt daarom bijzondere aandacht aan de ouder wordende doelgroep en hun familie. We werken vanuit de overtuiging dat in een atmosfeer van respect voor de persoon en voor de verschillen tussen personen ieder mens kan groeien en zich ontwikkelen, in eigen tempo, met eigen keuzes. We streven naar ontmoeting met elkaar en in open verbinding met de maatschappij. Daarbij willen we de buitenwereld naar binnenhalen met behoud van voldoende beschutting en rust.

Doelstelling

Wij willen een thuis voor onze kinderen waar ze gelukkig en veilig zijn. Een eigen plek en een omgeving waar zij – voor zover mogelijk – zelf de regie hebben, eigen keuzes kunnen maken en daar vorm aan kunnen geven. Waar ze geaccepteerd en gewaardeerd worden om wie ze zijn. Geborgenheid en warmte zijn daarbij heel belangrijk. Kortom, een woonplek waarvan wij het vertrouwen hebben dat ze in goede handen zijn, waar de familie bij betrokken wordt en op vrijwillige basis kan meewerken. Onze concrete doelstellingen is het realiseren van 24 woningen met dagbesteding voor mensen met autisme.

Voor wie

Kernwaarden

De kernwaarden van de stichting zijn respect, ontwikkeling en verbinding
De mensen waarvoor wij de woningen willen realiseren hebben een normaal tot hoog IQ hebben in combinatie met een (zeer) lage emotionele ontwikkeling. Hierdoor zijn zij in hun dagelijks leven zeer beperkt en kunnen zij in (zeer) beperkte mate zelfstandig wonen. De toekomstige bewoners hebben vaak wat uit te leggen: ze hebben een normaal tot hoog IQ en desondanks een grote zorgvraag. Dat is lastig te begrijpen. Naast autisme kampen zij met problemen als angsten, gedragsstoornissen en ADD of ADHD. Onze kinderen worden door hun normaal tot hoge intelligentie vaak overschat. Met goede zorg, positieve bejegening, kijken naar wat wél kan, in combinatie met een extreem gestructureerde en prikkelarme omgeving kunnen zij hun talenten – want die hebben onze kinderen allemaal – tot uiting laten komen. Valt die omgeving weg dan zijn ernstige ontregeling, gedragsstoornissen en angsten het gevolg. Het bieden van nabijheid, veiligheid, structuur en voldoende intellectuele uitdaging (op dagen dat het goed gaat) zijn de kerntaken van onze stichting.

Normaal tot hoogbegaafd (blijkend uit een IQ toets of vergelijkbare toets);
Leeftijd van 25 jaar of ouder;
Erg prikkelgevoelig;
Emotioneel (erg) jong;
Snel van slag en kwetsbaar;
Makkelijke beïnvloedbaar;
Geneigd om te blijven hangen in bepaalde gedachten en angsten, waar ze zonder bijsturing niet uit komen;
Soms gepaard met tics en gedragsstoornissen.

Gezien de doelgroep die wij voor ogen hebben kunnen wij helaas geen plek bieden maan mensen met ernstige verslavings­problematiek, een verstandelijke beperking, ernstige gedragsproblematiek of een ernstig justitieel verleden. 

Doelgroep

Zorg

De zorg is gericht op het zoveel mogelijk ervaren van het gewone leven, plezier, het bieden van dagbesteding en het aanpakken van onderliggende oorzaken van probleemgedrag. Het betreft GGZ-zorg (qua indicatie). De bejegening is positief, vriendelijk en gastvrij. Zij is gericht op persoonlijke groei en welbevinden, niets hoeft, alles op eigen tempo.
Image

Beleidsplan

Met veel genoegen bieden wij u dit projectplan wonen met autisme aan. Het beschrijft in grote lijnen het doel van onze stichting: het realiseren van woningen voor mensen met autisme met een gemiddeld tot hoog IQ en een zware zorgbehoefte. In deze woningen is zorg op maat beschikbaar.  In de directe omgeving zal de dagbesteding worden gerealiseerd. Een fijn en warm thuis voor volwassen mensen met autisme is wat we willen.

Het beleidsplan kan hier gedownload worden.

Image

Het bestuur

Arend Nijenhuis (voorzitter en penningmeester)

Arend Nijenhuis (1957) is voorzitter van de stichting. Op dit moment is hij tevens penningmeester. Hij is getrouwd en heeft een zoon (1993) met autisme. Hij heeft een economisch, administratieve achtergrond en werkt als demand manager bij een financiële instelling.

Stéphanie Pereboom (algemeen bestuurslid)

Stéphanie Pereboom (1999) is algemeen bestuurslid van de stichting. Stéphanie woont samen met haar vriend en poes in Eindhoven. Ze studeert aan de Technische Universiteit van Eindhoven en is begonnen met haar Master Urban Systems and Real Estate. Ze heeft een broer met autisme. Per 1 oktober 2023 wordt Stéphanie Pereboom bestuurslid.

Astrid Jansen (secretaris)

Astrid Jansen (1962) is secretaris van de stichting. Zij is getrouwd met Jan, heeft twee dochters en een zoon. Haar zoon heeft autisme. Jansen is  programmamanager bij de overheid. Zij werkte bij verschillende gemeenten en adviesbureau’s. Ze is bestuurskundige en cultureel antropoloog.

Beloning bestuurders

Aan bestuurders wordt geen beloning toegekend.

Cijfers

We zullen onze jaarcijfers publiceren, vanaf het jaar dat deze voor de 1e keer zijn opgemaakt.